projekti / oratorij

domov pisite nam

Projekti

E-točka                       AIDS
Inštrukcije
Vinko Žakelj
Inštrukcije
Ropotarnica znanja Oratorij


Oratorij v Šentjoštu

Že 4 leta zapored med poletnimi počitnicami Šentjošt zaživi in diha skupaj z otroki. Na kupu se jih zbere okoli 90, za povrhu pa še okoli 20 animatorjev. Skupaj pripravimo oratorij – animatorji, kot vodje in varuhi, otroci, kot udeleženci. Trudimo se, da bi bilo preživljanje počitniškega časa čim bolj koristno in pestro. Dan poteka po že ustaljnem urniku. Najprej zbiranje, molitev in petje, delo po skupinah, različne delavnice (od kuharske, preko ročnih spretnosti do plesne in novinarske) in dopoldne mine, kot bi mignil. Potem seveda okrepčilo (na tem mestu se moramo zahvaliti našim mamicam, ki nam vsako leto spečejo palčinke), popoldne pa igre, od iger brez meja do vsesplošnega obmetavanja z vodnimi balončki. En dan oratorija je ponavadi rezerviran za izlet v neznano, zadnji dan pa pripravimo prireditev za starše in ostale vaščane. Te ponavadi predvsem zanima zakaj je popodne pritekla na njihovo dvorišče skupina otrok, nekaj iskala in še preden so jih uspeli vprašati, kaj se dogaja, so že odhiteli naprej. V tem primeru je po vsej verjetnosti šlo za iskanje skritega zaklada.
Vsako leto izberemo določeno temo in himno, ki nas spremljata čez cel teden. Prav poseben čar pa daje oratoriju bus veselja, ki so ga otroci preiskali že do podrobnosti in v njem našli raznovrstne igre. Ne glede na to, pa je vsako leto največji hit ročni nogomet (po domače fuzbalčki), ki ostane aktiven tudi popoldne, ko je oratorij za tisti dan že zaključen.
Otroci ponavadi že okrog aprila začnejo spraševati kdaj bo oratorij. Naš odgovor pa je vedno enak: Oratorij bo!

In kaj ima pri vsem tem študentsko društvo Silaq?
Poleg tega, da smo vsi člani aktivni animatorji in soustvarjalci oratorija, je z ustanovitvijo društva oratorij dobil tudi zatočišče. Študentje smo oratorij vzeli pod svoje okrilje in ob pomoči še nekaterih skrbimo, da vsako leto pride še več nasmejanih otrok.
In tako lahko preko društva prosimo za finančno pomoč občino in druge organizacije.


Oratorijske povezave

 

Silaq.org by Andraz Kavcic & Robert Grdadolnik
© copyright 2008