projekti / Višarje / predstavitev

domov pisite nam

Projekti

E-točka                       AIDS
Inštrukcije
Vinko Žakelj
Višarje

predstavitev
zgodovina
Dom srečanja
Oratorij
Draga mladih

Predstavitev
Tik za italijansko mejo pri Trbižu, pa vendar še na zemlji s slovenskimi koreninami, leži v objemu gora visoko nad Kanalsko dolino na travnatem gričku idilična romarska vasica Višarje. Poleg cerkve in župnišča se v ozko ulico stiska nekaj trgovinic in gostišč.

Višarsko svetišče nam govori v simbolih. To je edinstveni kraj, kjer se stikajo vse tri glavne evropske kulture – slovanska, romanska in germanska. Prav zato višarsko Mater Božjo kličemo tudi Kraljica Evrope in jo prosimo za mir in sožitje, pa tudi za pravo sodelovanje med evropskimi narodi.

Stvarnik nas tukaj nagovarja tudi s prečudovito gorsko naravo. Ob jasnem vremenu uživamo na Višarjah izjemen razgled. Mehke planinske trate, polne cvetov, in rušje, ki daje zavetje živahnim gamsom, se počasi umikajo belim skalam. V ozadju stoji mogočna kulisa gorskih skupin Viša in Špika nad Policami.

Na Višarjah je poleti živahno predvsem zaradi mnogoštevilnih romarjev, ki se iz doline povzpnejo peš ob postajah križevega pota, ali pa se pripeljejo z žičnico. Najpomembnejše slovesnosti so ob Srečanju treh dežel ter Srečanje treh Slovenij. Jeseni pa se naselita na Višarje mir in tišina, ki trajata dokler ne zapade sneg. Tedaj Višarje zopet zaživijo. Pred nekaj leti so namreč tu uredili moderno smučišče.

 

Silaq.org by Andraz Kavcic & Robert Grdadolnik
© copyright 2008